Bir Şans Daha Ver
Küratörlüğünü PAB Mimari Tasarım; Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım’ın yaptığı 2017 BETONART Mimarlık Yaz Okulu, Bursa Çimento’nun desteğiyle 20-29 Temmuz tarihleri arasında “Bir şans daha ver!” teması ile Bursa’da gerçekleşti.
"Bir şans daha ver!" temasını küratörler şu şekilde şekilde açıklıyor:
“Çağımızın en büyük sorunlarından birinin hızlı ve ölçüsüz tüketim olduğunu söylemek mümkün. Satın alınan ürünler miadını artık çok daha kısa sürede dolduruyor, ‘moda’ları göz açıp kapayıncaya dek geçiyor ve bu durum bizleri pek fazla düşünmeden yenilerini almaya, üretim-tüketim döngüsünün bir parçası olmaya itiyor. Bu döngünün sonucu ise denizleri ve ormanlık arazileri doldurmaya başlayan atık yığınları.
Döngüyü kırmanın bir yolu da miadı dolan ürünlerimize bir şans daha vermek ve onların daha uzun ömürlü kullanılmalarını sağlamak, bozulanları onarmak (tamir - repair), kullanım sürecinin sonuna geldiğini düşündüğümüz eşyaları küçük müdahalelerle yeni işlevler için değerlendirmek (ileriye dönüşüm – upcycle) gibi yöntemler olabilir mi?
Bu atölye çalışmasının hedefi betonun kolay şekil alma, akışkanlık, dayanıklılık, farklı malzemelerle bir araya gelebilme, farklı doku ve renklerle çeşitlenebilme gibi özelliklerinden faydalanarak sahip olduğumuz ürünlere bir şans daha vermek, betonu tamamlayıcı ya da iyileştirici bir malzeme olarak kullanarak atık eşyalarımızı tamir etmek ya da ileriye dönüşüm anlayışıyla yenileyerek üretim-tüketim ilişkilerini tekrar sorgulamak olarak tanımlanabilir.”
2017 BETONART Mimarlık Yaz Okulu ile ilgili ayrıntılı bilgiye facebook ve blog üzerinden ulaşabilirsiniz:
Blog: https://betonartmimarlikyazoku...
Facebook: www.facebook.com/betonartyazok...
1.Gün | 20.07.2017
BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun birinci günü Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli’nin, TÇMB adına Sabit Uslu’nun ve BETONART dergisinden Banu Binat’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Yaz Okulu Koordinatörü Ferhan Yalçın yaz okulunun önemi ve işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sabah oturumunun son sunumunda bu yılki yaz okulunun küratörü PAB Mimarlık’tan Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım, bu yıl için belirledikleri “Bir Şans Daha Ver” temasını anlattı.
Bursa Çimento’nun fabrikasında yenilen öğle yemeğinin ardından moderatörler Demet Mutman, Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen, Furkan Balcı, Cemal Çobanoğlu ve Onaranlar Kulübü’nden Ufuk Emin Akengin ve Aytekin Gezici atölye çalışmalarını anlatan sunumlar yaptı. Sunumların ardından öğrenciler gruplara ayrılarak çalışmaya başladı.
Akşam yemeğinden sonra yeniden çalışma alanına dönen öğrenciler akşam 9’a kadar çalışmaya devam ettiler.
2. Gün | 21.07.2017
Öğrencilerin saha ve iş kuralları üzerine bilgilendirilmesi amaçlı iş güvenliği sunumuyla başlayan ikinci gün, birinci günde tartışılan fikirler üzerine araştırma ve eskizlerle devam etti. Farklı çimento yoğunlukları, katkıları ve pigmentleriyle hazırlanan karışımlarla malzeme tanınmaya başlandı.
Cansu Cürgen ve Avşar Gürpınar moderatörlüğündeki “Accık Oturum” grubu mobilyaların kalıp olarak kullanılışını, Demek Mutman ve grubu “Yamacılar” kumaşın betonla bir araya gelişini deneyimlerken Cemal Çobanoğlu ve grubu “11.Madde” kendi içinde düzenlediği jüride fikirlerini geliştirdi. Aytekin Gezici ve Ufuk Emin Akengin moderatörlüğündeki “Betonaran” grubu tasarımlarının ikisini uygulamaya geçirirken Furkan Balcı moderatörlüğündeki “Grup Spekülatif” mobilyaların hareket ve ray sistemlerini inceleyen araştırmalar yürüttü.
Akşam yemeği sonrasında Onaranlar Kulübü’nden Aytekin Gezici ve Ufuk Emin Akengin, üç boyutlu yazım teknolojisini anlattıkları bir sunum gerçekleştirdiler.
3. Gün | 22.07.2017
Gruplar, ikinci gün yapmış oldukları üretimleri, ortaya çıkan fikirleri değerlendirerek, dökmüş oldukları betonu kalıplardan çıkararak güne başladı. Saat 11’de 2016 yılında Adana’da gerçekleştirilen BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun küratörü Nilüfer Kozikoğlu öğrencilere sunum yaptı. Venedik Bienali’nde betonla yapılan işlerden Anish Kapoor’un eserlerine, beton objelerden 3 boyutlu beton yazıcıya kadar betona dair örnekler gösterdi, kendi atölyesindeki deneyimlerini paylaştı. Sunumun ardından grupların çalışmalarını inceledi, katılımcıların sorularını yanıtladı.
3.gün grupların beton ve kalıp denemeleriyle devam etti. Katılımcılar geç saatlere kadar çalıştı.
4. Gün | 23.07.2017
Vakit kaybetmeden başlanan ve önceki günün işlerine kalındığı yerden devam edilen dördüncü günün öğleninde, Bursa Çimento Fabrikası yakınlarında bulunan Kestel köyü ziyaret edildi. Köydeki tarlalardan birinde ahududu toplandı ve ardından öğle yemeği için piknik yapıldı. Köyün önemli değerlerinden olan “şifalı çeşme” görüldükten ve suyu tadıldıktan sonra çalışmaya devam etmek için fabrikaya dönüldü.
Dördüncü gün çalışmalarında Cansu Cürgen, Avşar Gürpınar ve grupları “Accık Oturum”, ara ürünlerini kalıba döktü ve son ürünleri için kullanacakları kavisli kalıbı geliştirdi. Demet Mutman ve grubu “Yamacılar”, ağaç kesitinden yeniden işlevlendirdikleri sehpanın ayaklarını kalıptan çıkardı. Cemal Çobanoğlu ve grubu “11. Madde”, söktükleri sandalyeyi tamamlayacak parçaları silikon kalıpla imal etti. Aytekin Gezici, Ufuk Emin Akengin ve grupları “Betonaranlar” son ürünlerine karar vererek birlikte tasarımı üzerine çalıştı. Furkan Balcı ve “Grup Spekülatif”, ince beton yüzeyler elde etmeyi sağlayacak bir sistem geliştirirken tektonik ilişkiler üzerine düşündü.
Beşinci günün jürisine hazır olmak için dördüncü gün çalışmaları gece geç saatlere kadar devam etti.
5. Gün | 24.07.2017
Beşinci güne gruplar daha önce dökmüş oldukları kalıpları açarak, yeni kalıp denemeleri ve beton karışım deneyleri yaparak başladı. Akşam yapılacak olan sunumdan önce çalışmalarını tamamlayarak sunum sonrası jüriye sunmaya hazır hale getirmek üzere çalıştılar.
11. Madde grubu atık kiremit kullanarak yapmış oldukları kalıbı açtı ve ortaya çıkan dalgalı rafı, çekmecesi olmayan bir keson ile birleştirerek yeni bir mobilya ortaya çıkardı. Önceki günlerde tasarımı ve kalıbı üzerine çalıştıkları sandalyenin çalışmalarına devam ettiler.
Ayrıca 5.güne kadar grup halinde üreten 11. Madde ikişerli gruplara ayrılarak sergi için yeni çalışmalar yapmaya başladı.
Accık Oturum grubu, iki gün önce dökmüş oldukları kalıpları açtı. Atık mobilyaları kullanarak ürettikleri kalıptan dün çıkardıkları beton sehpayı bugün boyadılar. Atık mobilyalardan kalıp denemelerine devam ettiler. İç içe kalıp, kavisli kalıp, nervür kalıp, pigmentli beton, ince beton denemelerine devam ettiler.
Betonaran grubu atık makine demiri, atık pleksi, alüminyum boru, ahşap ve betonu kullanarak kent mobilyası üretim denemelerine devam etti. İkinci gün başladıkları parklarda ve bahçelerde kullanılmak üzere tasarladıkları dizüstü bilgisayar masasını tamamladılar. Talaşla, atık metal parçalarıyla beton döküm denemelerine devam ettiler. 4.gün kalıbını yapmış oldukları bisiklet istasyonu için beton hazırladılar.
Grup Spekülatif, maddenin “öz örgütlenme” özelliği üzerine çalışarak kendi kendine şekil alan beton denemeleri yapmaya devam etti. Dün gece atık sandalye kullanarak yapmış oldukları kalıp için beton hazırlayıp döktüler.
Yamacılar grubu kumaş ve beton karışım denemelerine devam etti. Sergi alanı için beton ve tekstil atıklarını kullanarak pano tasarladı.
19.30’da davetli konuşmacı Ömer Selçuk Baz, Çanakkale Troya Müzesi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından gruplar, Ömer Selçuk Baz, Dürrin Süer, Metin Kılıç, Pınar Gökbayrak ve Özgül Öztürk’ten oluşan jüriye projelerini sundu. Jüri gece yarısına kadar devam etti.
6. Gün | 24.07.2017
Bursa’nın çağdaş ve tarihi mimarlık örnekleri gezildi. Günün ilk durağı olan Bursa T.C. Merkez Bankası Hizmet ve Lojman Binası’nın gezilmesine yapının mimarı ve Yalın Mimarlık kurucusu Ömer Selçuk Baz rehberlik etti. Dışarıdan yekpare bir strüktür olarak görünen yapının mekansal ve hacimsel organizasyonu, cephede kullanılan beton paneller ve güneş kırıcıların üretimi üzerine bilgi veren Baz, yapının tasarımını büyük oranda yönlendiren güvenlik esaslarını vurguladı.
Daha sonra, Yazgan Mimarlık tarafından tasarlanan Mustafa Vehbi Koç Spor Salonu’ndaki basketbol sahaları ile destek ve idari birimler, TOFAŞ İnsan Kaynakları Departmanı’ndan Adnan Aşık rehberliğinde görüldü.
Gezinin üçüncü durağı, MartıD Mimarlık imzalı Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. MartıD Mimarlık kurucuları Metin Kılıç ve Dürrin Süer rehberliğindeki gezide öğrenciler öncelikle okulun tanıtım videosu izledi; davetli proje yarışması sonucu elde edilen yapının tasarım sürecini dinledi. Yapının yüklü programı, arazide yer alan zeytinlik, proje ve inşaat süresinin kısalığı gibi etkenlerin tasarımdaki rolü tartışıldı.
Ardından, Bursa’nın önemli tarihi değerlerini öğrenmek amacıyla Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Koza Han ve Bursa Ulu Camii ziyaret edildi. Botanik Park’ta yer alan İskender Efendi Konağı’nda yenen yemekle gün noktalandı.
7. Gün | 26.07.2017
Gruplar 6. Gün gezinin ardından sergi binasını görme fırsatı bulmuştu.7. gün çalışmalarına daha önce başlamış oldukları işleri tamamlayarak ve sergi alanı için sergileme tasarımı yaparak devam ettiler.
11. Madde grubu “gerçek kesit” adı verdikleri çalışmada, 2 boyutta fonksiyonları okunabilecek şekilde kesitini çizdikleri yaşam alanı birimlerini 1’e 1 ölçekte 3 boyuta çıkarmak üzerine tasarım ve kalıp çalışmaları yaptı. Daha önce başlamış oldukları koltuk modifikasyonuna da devam ettiler. Grup kalıp üzerine çalışmak için metal atölyesini de kullandı.
Grup Spekülatif, 7. Günde de farklı doku, kalıp, form denemelerine devam etti. Donatı için demir atölyesini, hareketli mobilyada kullanmak üzere hareketi sağlayan elemanları üretmek için 3D yazıcıyı kullandılar.
Betonaran ekibi tasarımlarında “onarmamış olmanın estetiği” üzerine giderek çeşitli kalıp ve beton denemeleri yaptı.
Yamacılar grubu ise gün boyunca çerçeve kalıp, silikon kalıp, tekstil kalıp denemelerine devam etti.
Accık Oturum grubu ileri geri hareket edebilen sandalye için strafor ve sürükleyici katkı maddesi kullanarak hafif beton denemesi yaptı.
Çalışmalar sabaha kadar sürdü.
8. Gün | 27.07.2017
Sergi açılışı için hazırlıkların son hıza ulaştığı sekizinci günde tüm grupların final tasarımları kesinleşti. Son tasarımları imal etmek için çalışan gruplardan Betonaranlar, peyzaj alanı için tasarlanan oturma elemanlarını kalıptan çıkardı ve işledi. Yamacılar grubu sergi düzenlemeleri için elemanlar üretirken bir yandan yeni bir malzemeden oturma elemanı denemeleri yaptı. Accık Oturum kalıba döktükleri 4 separatör elemanla birlikte kullanacakları metal ayakları imal ederken sergilenecek ürünlerinin temizliğini gerçekleştirdi. 11. Madde son ürünleri için kalıp hazırladı ve bu kalıba beton döktü. Grup Spekülasyon ise Yaz Okulu boyunca gerçekleştirdiği denemeleri sergileyeceği alan kurgusu üzerine çalıştı.
9.Gün | 28.07.2017
Grupların çalışmaları Bursa Çimento Fabrikası’ndan sergi mekânı olan Bursa Çimento Genel Merkez Binası’na taşındı. Öğleden önce sergi yerleştirmeleri tamamlandı.
17.30’da sertifika töreni ve ardından gerçekleştirilen kokteyl ile sergi açılışı gerçekleşti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, TÇMB CEO'su İsmail Bulut, Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli ve 2002 yılında düzenlenen ilk BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun mezunu, 16. BETONART Mimarlık Yaz Okulu’nun küratörleri ve PAB Mimarlık kurucuları Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım’ın açılış konuşmalarının ardından sertifika törenine geçildi. Yaz Okulu organizasyon ekibine, destekçilere, küratörlere, moderatörlere, öğrencilere ve katkıda bulunanlara sertifikaları teslim edildi.
Sertifika töreninin ardından kokteyl eşliğinde çalışmalar gezildi. Akşam yemeğinin ardından BETONART Yaz Okulu düzenlenen bir eğlence ile sona erdi.
Organizasyon
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)
Küratör
PAB;
Pınar Gökbayrak
Ali Eray
Burçin Yıldırım
Koordinatör
Ferhan Yalçın
Koordinatör Yardımcısı
Gizem Buzacı
Moderatörler
Avşar Gürpınar
Aytekin Gezici
Cansu Cürgen
Cemal Çobanoğlu
Demet Mutman
Gürkan Okta
Hüseyin Furkan Balcı
Ufuk Emin Akengin
İletişim
Binat İletişim ve Danışmanlık;
Ilgın Yeşim Eldeş
K. Bilge Erdem
Neslihan İmamoğlu
Davetli Konuşmacılar
Ömer Selçuk Baz
Nilüfer Kozikoğlu
Onaranlar Kulübü
Davetli Jüri Üyeleri
Ömer Selçuk Baz
Dürrin Süer
Metin Kılıç
Özgül Öztürk
Sponsorlar
Bursa Çimento
Bursa Beton
Arredamento
Bi_özet
Destekleyenler
Dedeman Turizm ve Otelcilik Grubu Gayrettepe Dedeman Oteli
Arzu’nun Bebekleri
Ersa Mobilya
İnegöl Mobiliyum AVM
3Dörtgen
Katılımcıları
Aybüke Ergü | Çukurova Ünivesitesi
Ayça Akıntürk | Özyeğin Üniversitesi
Aygül Çınar | Bahçeşehir Üniversitesi
Begümnaz Özçelik | Düzce Üniversitesi
Bora Can Aksoy | Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Burak İbiş | Kocaeli Üniversitesi
Bükre Kesim | OnDokuz Mayıs Üniversitesi
Can Demirtaş | Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Çağan Demir | Yaşar Üniversitesi
Çağlar Ercan | Beykent Üniversitesi
Çağlar Ongan | Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Dilara Yıldız | Doğuş Üniversitesi
Elif Cansu Kayıkçı | İstanbul Bilgi Üniversitesi
Gözde Yiğit | Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Hale Nur Aydın | Abdullah Gül Üniversitesi
İdil Bayar | İstanbul Teknik Üniversitesi
Mustafa Banzaroğlu | İstanbul Bilgi Üniversitesi
Münevver Şanlı | Yakın Doğu Üniversitesi
Nevzat Kuru | İzmir Ekonomi Üniversitesi
Pınar Kalaycı | Gebze Teknik Üniversitesi
Sabit Engin | İstanbul Teknik Üniversitesi
Salih Ramazanoğlu | Uludağ Üniversitesi
Selanur Demir | Dokuz Eylül Üniversitesi
Sergen Harman | Yıldız Teknik Üniversitesi
Simla Şanlı | Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Yasin Bal | Karadeniz Teknik Üniversitesi
Züleyha Erezsarı | Maltepe Üniversitesi
Fotoğraflar
Line Tv